Maggi – międzynarodowa marka przypraw, zup, sosów, makaronów oraz innych dodatków spożywczych[1]. W Polsce często używana jako synonim przyprawy Maggi w płynie, będącej jednym z produktów należących do marki Maggi. Maggi jest zarejestrowanym znakiem towarowym firmy Nestlé[2].
Nazwa pochodzi od nazwiska założyciela wytwórni i pomysłodawcy wyrobu – Juliusa Maggi, który w Szwajcarii w 1886 roku wprowadził na rynek Maggi-Würze ("Przyprawę Maggi") oraz pierwsze zupy w proszku. Rok później przyprawa została zarejestrowana w Niemczech[3].
Przyprawa Maggi
Przyprawa w płynie, zbliżona w swoim smaku, konsystencji i ogólnym wyglądzie do sosu sojowego, wykorzystywana jako dodatek aromatyzujący do zup, mięs, sosów itp. Kanciasty kształt butelki i kolory etykiety (czerwono-żółte) zostały opracowane przez Juliusa Maggi. Podstawą oryginalnych szwajcarskich przypraw był wyciąg z ziela lubczyku ogrodowego[4]. Obecnie składnikami aromatyzującymi przyprawy są: sól, glutaminian sodu, ocet, glukoza, ekstrakt drożdżowy, aromat[3].
Rzetelny
Społecznik
Pomocny
Wulgarny
Troll