Jak dla mnie reguły powinny być proste i odstraszające od robienia takich rzeczy, jednocześnie nie karając zbyt nagle.
Tj - pierwsze 2 przypadki spamu, ostrzeżenie dodawane na profil gracza. Najlepiej w waszej bazie, tylko do waszego wglądu.
Powyżej 2 przypadków kara zaczyna się od 5 godzin blokady pisania na forum, a każda następna będzie 2 razy dłuższa. Brzmi tragicznie, ale takie nie jest, idealnie oducza powyższych zachowań. Większość spamu pochodzi jednak z nowych kont ze względu na odznakę dot. napisania na forum - tutaj też trzeba byłoby konkretnie działać z samym opisem działania odznaki, oraz przez fakt iż odznaka byłaby odbierana jeśli tym postem byłby zwyczajny spam. To samo tyczy się komentarzy w aktualnościach. Problemy rodzą się z jakichś podstaw - tutaj podałem już jedną z nich - zadania dla odznak. Więcej? Konta nowych - proponowałbym weryfikację wiadomości/tematów w przypadku pierwszych 5 wpisów. Tj. nie byłyby automatycznie zatwierdzane a wymagały by sprawdzenia i akceptacji. Mogę wymieniać mnóstwo takich rzeczy, miałem już okazję pracować na dość sporej grze przeglądarkowej - mówimy tu o zakresie bazy danych i posługiwaniu się w niej, rejestrując przeprowadzane handle graczy, po czat, aż do weryfikacji danych osób i ich konkretnych przewinień. Wiem, że trzeba postawić jasne reguły i ograniczenia jeśli zależy wam choć odrobinę na spokoju - początki mogą być trudno, po pewnym czasie przyniesie to zamierzone rezultaty i wejdzie wszystkim w krew. ;)
Kolejnym sposobem jest pokazanie ludziom, że warto, jednocześnie nie musicie na tym specjalnie tracić. Wymyślić jakiś system drobnych upominków (nawet związanych z kreatorem banankowym, jakieś drobnostki), który będzie przysługiwał tylko osobom niekaranym/nieostrzeganym za wpisy na forum/w aktualnościach etc. Oczywiście do tego dodałbym, że taka nagroda przysługuje raz na 2-3 tygodnie, ponadto trzeba w tym okresie wykazać aktywność na poziomie zdobycia około 1000 bananków. ;) Nawet nie wiesz jak to może motywować, nawet jeśli to coś bez faktycznego dochodu finansowego, a wpływajacego na to jak będziemy postrzegani przez innych - czyli np. obramowania naszego avatara, lub tym podobne rzeczy.
Jest milion sposobów, prostsze i cięższe do zrealizowania, jednakże takie czy takie, wszystkie wymagają konkretnego włożonego w to czasu i przyzwyczajenia do tego całej społeczności.
Rzetelny
Społecznik2
Pomocny
Wulgarny
Troll